Explore
Also Available in:

Zrodila se nová hvězdice?

Objevena nová mořská hvězdice – a je identická s jurskými fosiliemi!

Napsal
Přeložil Pavel Akrman (Kreacionismus.cz)

CC BY-ND 2.0 Jay Black/University of MelbourneOphiojura-exbodi
Tento CT sken uměle zbarvený ukazuje chapadla mořské hadice Ophiojura exbodi.

Nová mořská hadice (Ophiojura exbodi1), žijící na podmořské hoře v hloubce 560 m (1860 stop) byla objevena v Indo – Pacifiku již v roce 2011. Tim O’Hara (správce pavilonu bezobratlých ve Victoria Museum, Melbourne, Austrálie) rozpoznal její význam a představil ji jako reprezentanta „nového druhu, rodu a čeledi mořských hadic“.2 Místo pěti chapadel jich má osm. Na spodní straně těla jsou nápadné, ježící se ostré zuby jako v čelistech. Kromě toho O’Hara pozoroval zvláštní svalové a nervové otvory pokrývající celá chapadla – připomínající drobné „prasečí rypáky“.3

Až nyní si Ben Thuy (paleontolog z Lucemburského Národního přírodovědného muzea) všiml na fotografiích této mořské hadice nápadné podobnosti s jurskými fosiliemi, již dříve známými z francouzské Normandie. Když byly mikroskopické detaily fosilií porovnány s živým zvířetem, nejevily žádné rozdíly.

CC BY-ND 2.0 Timothy D. Ohara, Museum of VictoriaOphioleptoplax

O’Hara na svém blogu píše:

Vědci nazývali zvířata, jako je Ophiojura, „živými fosiliemi“, ale to není úplně správné, protože život takto nezkameněl. Předkové Ophiojura se za posledních 180 milionů let i nadále nepatrným způsobem vyvíjeli.4

To tedy znamená, že nashromážděné změny DNA za předpokládané miliony let mají tak „nepatrné“ účinky, že mořské hadice před epochou dinosaurů vypadají k nerozeznání od svých žijících protějšků, a to dokonce i na mikroskopické úrovni.

Nehledě na to, že je to zcela neuvěřitelně a nepravděpodobné, jde stále jen o předpoklad, nebylo to prokázáno. Nemáme k porovnání DNA fosilního zvířete. Podle stávajících dnešních důkazů se jedná o další závažné zpochybnění evoluce a milionů let. CMI již dříve psala o ne-evoluci mořských hadic5 – což je v souladu s popisem stvoření v Genesis (tedy podle inteligentního návrhu), přičemž jejich fosilie se zachovaly při Noemově Potopě před 4 500 lety.

Zveřejněno na úvodní stránce: 17. července 2023

Odkazy a poznámky

  1. Ophio je zkratka pro ophiurus = mořská hadice, z řečtiny doslova „hadí ocas“, odkazující na její chapadla; jura odkazuje na jurské období pojmenované podle pohoří Jura, a exbodi odkazuje na oceánskou expedici. Zpět k textu.
  2. O’Hara, T., Thuy, B., and Hugall, A., Relict from the Jurassic: new family of brittle-stars from a New Caledonian seamount, Proc. Royal Society B, Jun 2021. Zpět k textu.
  3. Pappas, S., Living fossil with arms made of ‘pig snouts’ discovered in the South Pacific, 28 Jun 2021, livescience.com. Zpět k textu.
  4. O’Hara, T., Jurassic relict: a new family of brittle stars, 17 Jun 2021, museumsvictoria.com.au. Zpět k textu.
  5. Brittle stars show no evolution, Creation 40(3):7–11, 2018. Zpět k textu.