Explore
Also Available in:

“Ochiul de insectă” care lărgeşte aria de vizibilitate

de
tradus de Lavinia Popovici (Centrul De Studii Facerea Lumii)

bug-eye
©Crown Copyright 2011

Dorind să se micşoreze greutatea şi mărimea binoclurilor folosite de trupele militare din linia întâi în misiunile nocturne, căutându-se inclusiv să se mărească şi aria de vizualizare, inginerii de la BAE Systems s-au inspirat din ochii unei mici insecte parazite pe nume Xenos peckii.1

Inginerul executiv Leslie Laycock a explicat că echipamentul actual oferă o vizibilitate de 30-40 de grade, limitând destul de mult operativitatea acţiunii trupelor pe timp de noapte.

“Mare parte din greutatea şi mărimea lentilelor convenționale este din sticlă – partea optică efectivă, a afirmat dansul.” Așadar, când ne-am gândit la modalităţi de micşorare a echipamentelor, ne-am uitat la insecte, pentru că au mici lentile optice înăuntru ochilor care le oferă o acuitate vizuală superioară. Adeseori, sistemul vizual al unei insecte poate cuprinde sute şi mii de lentile optice minuscule. Nu vroiam să ajungem la un astfel nivel de complexitate, însă Xenos peckii conţine până la 50 de astfel de lentile mai mari, care conferă o rezoluţie mare şi acuitatea pe care noi ne-o doream.

Fiecare din cele 50 de lentile minuscule din fiecare ochi captează o imagine individuală, iar mai apoi sunt corelate de creierul insectei pentru a forma o imagine detaliată mare şi panoramică.

Cercetătorii spun că au reuşit să aplice această descoperire în crearea unui aparat, numit “Ochi de insectă” (Bug Eye), care are 9 astfel de lentile. Fiecare lentilă este de mărimea unei cameră foto de telefon mobil, aşezate toate pe o suprafaţă uşor curbată.

Noua tehnologie le oferă acum trupelor o viziune de 60 de grade pe timp de noapte, aproape dublând viziunea pe care o ofereau vechile dispozitive, fiind astfel mult mai compacte şi uşoare.

Sistemul “Ochi de insectă” poate fi folosit şi în alte domenii ca de exemplu: oferind sistemelor de urmărire a rachetelor o viziune2 de 120 de grade, în loc de 20 de grade (o îmbunătăţire extraodinara faţă de vechile aparate) şi eliminând petele negre (lipsa unor date) din sistemele actuale CCTV.

Această descoperire i-au ajutat pe soldaţi în misiunile lor nocturne, dar ar fi mai bine dacă prin ea omenirea şi-ar schimba perspectivă şi mai mult asupra lumii? Şi anume, că ochii în natură (şi nu numai) sunt opera unui Creator, şi nu rezultatul evoluţiei întâmplătoare așa cum în mod nefericit se învață în școli?

Nimeni în toate minţile nu ar nega priceperea inventatorului acestor aparate de vedere nocturne, ignorând folosul lor, sau chiar existenţa lor. Cât încredere să-I acordăm Aceluia care a creat ochii tuturor şi care ne-a inspirat din start?

Referinţe şi note:

  1. Ochi de insecta: Trupele din prima linie vor putea vedea mai bine în întuneric folosind noua tehnologie revoluţionară inspirată din ochii unei insecte parazite, www.baesystems.com 14 Ianuarie 2010. Înapoi la text.
  2. Articol similar anterioare: Tiny insect’s unique eyes inspire advanced cameră, Creation 31(3):8, 2009; creation.com/xenos1. Înapoi la text.

Helpful Resources

Discovery of Design
by Donald DeYoung & Derrik Hobbs
US $15.00
Soft cover